16.9.2014 - Sedm měsíců vlády ČSSD - skládáme účty

Vážené přítelkyně, vážení přátelé,

sociální demokracie byla dlouhých sedm let v opozici, dlouhých sedm let jsme nemohli zásadně ovlivňovat to, co se v naší zemi odehrává. Nyní je sociální demokracie sedm měsíců rozhodující součástí nové vládní koalice. Po sedmi měsících máme nyní velmi dobrou příležitost k tomu, abychom udělali první bilanci, a složili tak účet, co se nám již ve vládě podařilo prosadit.

ČSSD nezapomíná na své předvolební sliby, jak to často v minulosti dělaly jiné politické strany. Když přišla naše vláda, byla důvěra občanů k vládě a v Poslaneckou sněmovnu mizivá. Sociální demokracie však postupuje jinak, náš volební program byl racionálně promyšlen a prodiskutován a podařilo se jej vtělit z velké části do koaliční smlouvy. Nyní ho krok po kroku důsledně plníme. Za sedm měsíců jsme dokázali schválit velké množství opatření a řada z nich od 1. 1. 2015 změní naši zemi k lepšímu.

Dáváme vládě sociální rozměr a zaměřili jsme se na skupiny, na které pravicové vlády nevybíravě útočily. Jsou to rodiny s dětmi, senioři a osoby působící v sociální sféře. Podařilo se nám například vyřešit palčivý problém nedostatečných kapacit v mateřských školách. Jsme první vládou, která připravila program pomoci obcím a městům, které potřebují navýšit kapacity v těchto zařízeních. Ať už se jedná o školy mateřské nebo základní. Tyto projekty již od příštího roku bude možné financovat z fondů EU.

Od 1. 1. 2015 prosadila naše vláda snížení daní pro pracující rodiny s dětmi a porodné i pro druhé dítě. Druhou skupinou, ke které se chovaly minulé vlády nepřátelsky, byli senioři. Pracujícím důchodcům byla sebrána sleva na dani, od prvního ledna bude tato sleva na dani v zákonech zpět. Penze se budou valorizovat důstojným způsobem.

Přečtěte si celý projev, který přednesl předseda strany na ÚVV 13. září 2014. ZDE:

Hezký týden
Bohuslav Sobotka