5.2.2014 - K novele tiskového zákona

Připomínky zastupitele k zajištění novely zákona o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku u MěÚ v Boskovicích.

Zastupitelstvo města uložilo odboru správy úřadu předložit zastupitelům města materiál k zajištění novely tiskového zákona při vydávání informačních prostředků města, aby mohli uplatnit svoje připomínky a náměty k materiálu před jeho projednáním v radě města dne 16.12.2013.

Vzhledem k tomu, že jsem do dnešního dne obdržel pouze mírně upravená „Pravidla využití informačních prostředků města Boskovice a zveřejňování zástupců města Boskovice v informačních prostředcích města Boskovice“, nepovažuji to za materiál, který má být předložen radě města. Chybí komentář od zpracovatele k materiálu s návrhem na usnesení a dle mého názoru chybí i stanovisko ke složení redakční rady a její další činnosti.

Pro zajištění novely předmětného zákona je důležité zejména pochopit smysl a význam obsahu §4a z.č.305/2013 Sb., kterým se mění z.č.46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku. Cituji:
„Vydavatel periodického tisku územního samosprávného celku (ÚSC) je povinen poskytovat objektivní a vyvážené informace o ÚSC a poskytnout přiměřený prostor pro uveřejnění sdělení, které vyjadřuje názory členů zastupitelstva ÚSC, týkající se tohoto územního správního celku.“

V předložených pravidlech využití informačních prostředků města Boskovice je celkem uspokojivě definován „přiměřený prostor (rozsah) pro uveřejnění sdělení“, které vyjadřuje názor člena zastupitelstva.
To je však jen druhá část povinnosti vydavatele v textu §4a příslušného zákona. Zpracovatel se ale nezabývá první částí povinnosti v textu §4a, která ukládá vydavateli poskytovat objektivní a vyvážené informace. Opomenuto je zejména složení redakční rady.
Stávající redakční rada ve složení starosta, místostarostové, tajemník, dále podřízení ředitelé zařízení města a úředníci, nepůsobí důvěryhodně, pokud má být redakční rada garantem objektivních a vyvážených informací, mimo jiné i o činnosti starosty a rady města. V uvedeném složení nyní redakční rada rozhoduje o zveřejnění a rozsahu příspěvků a lze namítat, zda se nejedná  o střet zájmů.

Navrhuji proto jako minimální opatření, projednat nové složení redakční rady, kdy místo ředitelů a úředníků budou v redakční radě  zastoupeni zastupitelé města a to včetně opozičních zastupitelů.

Věřím, že společenský vývoj přinese další posun, kdy si zastupitelstvo vyhradí působnost dohledu nad vydáváním periodika a provozování dalších sdělovacích prostředků města. Redakční rada může být zřízena jako další výbor zastupitelstva s novou náplní práce a  vymezení se k redakci, která by měla zvýšit aktivitu k získávání alternativních názorů k rozhodnutím radnice.

JUDr.Milan Kolínský
zastupitel města